blog-eikast-drast-banner.jpg

 

ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ανακύκλωση είναι πλέον η αγαπημένη μας συνήθεια. Πέρα από αυτό είναι για μας πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μπορεί στα χέρια μας να έχουμε χίλια δυο υλικά πολυτελείας, μπορεί να αγαπάμε το γκλίτερ, τα ανακυκλώσιμα όμως υλικά είναι τα αγαπημένα μας. Λες και μας προκαλούν συνεχώς να τα χρησιμοποιήσουμε.  Όπως έλεγε και ο Αλέξανδρος  Φασιανός, « ο ζωγράφος χρειάζεται μόνο χρώματα για να δημιουργήσει »και πραγματικά είχε δίκιο. Ο καλλιτέχνης, όταν οι ιδέες χορεύουν στο μυαλό του έχει ανάγκη από ελάχιστα για να φτιάξει ένα έργο τέχνης. Στα χέρια μας βρέθηκαν πολλές εφημερίδες, και άλλα ειδών χαρτιά. Όλα ακατάλληλα για ζωγραφική. Εμείς αρνηθήκαμε πεισματικά να τα πετάξουμε στον κάδο ανακύκλωσης. Τα βάλαμε στον πάγκο μας κι αμέσως σκεφτήκαμε τι να τα κάνουμε. Η δράση είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας. Τα υλικά ήταν συγκεκριμένα  και δεν υπήρχε κάτι να βλέπουν . Ήταν εξ ολοκλήρου η φαντασία τους. Τα νήπια και τα προνήπιά μας, ακολουθούν τα χνάρια των μεγαλυτέρων με τον ίδιο ζήλο προσπαθώντας  με κάθε τρόπο να κάνουν την ιδέα τους έργο. Ίσως τελικά να ήταν εύκολο  να έρθει κάτι  στο μυαλό τους, τα χεράκια τους όμως πιστέψτε με κουράστηκαν πολύ να κόψουν και να κολήσουν όλα αυτά τα μικροσκοπικά χαρτάκια. Οι πιτσιλιές δεν έλειψαν ούτε η ασημοσκόνη. Και ποιος θα μπορούσε να πει όχι σ'  ένα παιδί που με τόση λαχτάρα δημιουργούσε ακούραστα το έργο του. Το αποτέλεσμα τα δικαίωσε για άλλη μια φορά και εγώ σαν  κουκουβάγια καμαρώνω και χαίρομαι.  Λιοντάρια σκυλάκια, κύκνοι, ρομπότ ξεπρόβαλαν  μέσα από τα άχρηστα χαρτιά  και κοσμούν πλέον το εργαστήρι μας.Και ασφαλώς θα κλείσω την παρουσίαση μ' ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά μου. 

Αγαπάμε πολύ τα αερόστατα. Ίσως γιατί είμαστε ονειροπόλοι και μας αρέσει να ταξιδεύουμε σε κόσμους μαγικούς .Ίσως γιατί πετάμε από μόνοι μας στα σύννεφα, παρέα με τις ιδέες μας; Ποιος ξέρει! Σημασία έχει πως δημιουργούμε και περνάμε καλά.
Η ομάδα μας καλά κρατεί…
Ψηφίσαμε να ξέρετε και πολύ δημοκρατικά αποφασίσαμε να φτιάξουμε αερόστατα από κόλλα και χαρτί.
Χρειαστήκαμε ένα μπαλόνι για κάθε παιδί, εφημερίδες, κόλλα, ακρυλικά και πολύ φαντασία. Όπως βλέπετε τα καταφέραμε.
Τα όμορφα αερόστατά μας είναι δημιουργίες παιδιών την δευτέρας δημοτικού. Όλοι τους αξιόλογοι καλλιτέχνες αλλά και μία απίστευτη ομάδα. Όσο  σπουδαία δημιουργούν, τόσο πολύ διασκεδάζουν την ώρα της δημιουργίας. Στις φωτογραφίες θα είτε τη χαρά μας, αλλά δεν θα ακούσετε τις ατάκες μας. Αυτές τις κρατάμε για μας. Όσο για  την τεχνική, την κατέχουν πολύ καλά από τα νήπια. Τόσο καλά που απαγορεύεται πια να ακουμπάω τα έργα τους. Τι να κάνω...απλά τους καμαρώνω!

Πριν κάποιες ημέρες η Βάσια μας δεν ήρθε στο Καλλιτεχνείο. Ο λόγος ήταν πως θα πήγαινε στην Αθήνα. Ζήτησε μάλιστα να μην της βάλω απουσία γιατί θα πήγαινε κάπου και θα μου ετοίμαζε μια έκπληξη. Την επόμενη εβδομάδα ήρθε στο Καλλιτεχνείο και είχε ένα χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά.
-Κυρία , πήγα στην Αθήνα και δεν μπορείς να φανταστείς τι έκανα!
-Tι έκανες; ρωτήσαμε όλοι.
-Επισκέφτηκα το Μουσείο Γουλανδρή. Και είχε μέσα τόσα πολλά έργα ζωγράφων που δε φαντάζεσαι. Ήταν αληθινά. Πραγματικά έργα τους.
-Τα είδες όλα; την ρωτήσαμε..
Και η Βάσια άρχισε να μας αφηγείται την επίσκεψη της στο Μουσείο...Kατ' αρχήν μας μίλησε για τον κύριο και την κυρία Γουλανδρή και την αγάπη τους για την τέχνη. Μας ανέφερε πως είδε έργα όλων  των  ζωγράφων  που είχαμε γνωρίσει.
Εντυπωσιάστηκε από το γλυπτό  του Degas, τη μικρή χορεύτρια. Αναγνώρισε τις ελιές του Van Gogh, ξεχώρισε τα έργα του Picasso, θυμήθηκε τον Giorgio De Chirico. Διέκρινε εύκολα την ακρίδα του Miro.  Η πρόκληση ήταν μεγάλη και η Βάσια μας πιο λαμπερή από ποτέ. Τότε σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία. Με την βοήθεια του λάπτοπ κάναμε όλοι μαζί μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο Γουλανδρή. Η ξεναγός μας ήταν η Βάσια. Ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι άλλωστε.
Εγώ από την μεριά μου σαν μαμά κουκουβάγια καμάρωνα που η μαθήτριά μου που  ήξερε τόσα πολλά. Θυμόταν πράγματα που είχαμε πει για καλλιτέχνες και τεχνοτροπίες.Φαινόταν ακόμη πως έδωσε μεγάλη προσοχή στην ξενάγηση.Συγκράτησε μεγάλο όγκο πληροφοριών.…όμως το σημαντικό δεν ήταν αυτό.  Ένα παιδί του δημοτικού θα μπορούσε και να μην θυμάται πολλά. Το σημαντικό είναι πως η Βάσια αγάπησε την τέχνη, ενδιαφέρθηκε να επισκεφτεί το Μουσείο ,αλλά και να παρακολουθήσει και την ξενάγηση εκεί.

Ίσως είναι ζωηρά ,φλύαρα ,ενοχλητικά μικρά η υπερκινητικά…Όμως είναι παιδιά και εμείς έχουμε υποχρέωση να τους δίνουμε ερεθίσματα ,να τους γνωρίζουμε κόσμους .Τα παιδιά είναι δεκτικά και διψούν για μάθηση.

Εμείς δεν είμαστε εδώ να διδάσκουμε τέχνη αλλά για να τους μάθουμε να αγαπούν την τέχνη.
Η ξενάγηση τελείωσε. Η Βάσια μας είχε μεταδώσει τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις της. Αυτό ήταν δεύτερη επιτυχία.

Όλοι ομόφωνα ήθελαν να ζωγραφίσουν «τα δύο ριγέ» του Καντίνσκι.

Δεν το κρύβω πως προβληματίστηκα που απέρριψαν Μιρό και Ματίς. Γρήγορα όμως κατάλαβα πως τα δύο ριγέ κέρδισαν τις εντυπώσεις από την γόμα-σουβενίρ  που έφερε μαζί της η Βάσια.

Οι χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές μας πολλαπλασιάζονται.
Οι μικροί καλλιτέχνες αγαπούν τα Χριστούγεννα, τα οποία δε σταματάνε να τους εμπνέουν. Σας παρουσιάζω λοιπόν έναν πολύ γλυκό Άγιο Βασίλη από τον Γιώργο, χριστουγεννιάτικα χωριά από τη Βάσια και την Ευθυμία και φυσικά τα αγαπημένα μας κουδουνάκια από την Αναστασία, τη Μαργαρίτα και τον Τρύφωνα.  
Να σημειωθεί ότι κάποιοι από τους ζωγράφους είναι μόλις νηπιάκια και κατάφεραν να φτιάξουν τόσο όμορφα έργα!!! 

Το τμήμα της Παρασκευής ψήφισε καρυοθραύστη. Ήταν επιθυμία τους να κατασκευάσουν ένα τεράστιο  καρυοθραύστη για να μπορούν να τον αγκαλιάζουν. Εγώ χατίρια δεν χαλάω…
Η διάθεσή τους είναι εμφανής. Η ομάδα είναι δυνατή και με ιδιαίτερο ζήλο.
Έτσι λοιπόν τους έδωσα χαρτόκουτα, κόλλες ατλακόλ, πινέλα και πλαστικά χρώματα. «Έπεσαν με τα μούτρα στη δουλειά .Γεννημένοι καλλιτέχνες, έβαφαν και έβαφαν και δεν άφησαν τίποτα χωρίς σφραγίδα κόκκινη. Κι όμως τα κατάφεραν και τα κατάφεραν καλά. Ο καρυοθραύστης μας είναι έτοιμος και καμαρώνει στην είσοδο του ΚαλλιτεχνείουΤον διακοσμήσαμε με χαρτί γκοφρέ και χαρτόνια κανσον. Χρησιμοποιήσαμε νήματα για μαλλιά και αφρώδες υλικό για κάποιες λεπτομέρειες.
Σας αρέσει; Φυσικά μπορείτε να μας  επισκεφτείτε, να τον καμαρώσετε από κοντά και να φωτογραφηθείτε μαζί του. Είναι διαθέσιμος για κάθε μικρό και μεγάλος που πιστεύει στην μαγεία των Χριστουγέννων. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε επισκέπτη: να φοράει το πιο λαμπερό χαμόγελό του.

Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές μας!
Ξεκινήσαμε με γλυκά χιονανθρωπάκια και συνεχίζουμε δυναμικά με άγιο Βασίλη, έλατα και ο,τι άλλο μας φέρνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.
Σε λίγες μέρες θα θαυμάσετε  τις κατασκευές, τα γλυπτά και τον χριστουγεννιάτικο στολισμό μας.

Η Νάγια είναι από τις μικρότερες μαθήτριες του Καλλιτεχνείου. Είναι μόλις νήπιο.
Κι όμως συναγωνίζεται επάξια τα μεγαλύτερα παιδιά. Επιλέγει μόνη της το θέμα που θα ζωγραφίσει, διαλέγει τα χρώματα που θέλει να βάλει και πιάνει αμέσως δουλειά. Έρχεται στο Καλλιτεχνείο πάντα με χαρά και δημιουργική διάθεση.
Εδώ βλέπετε δύο από τα πολλά έργα της. Ένα γλυκό ψαράκι κι ένα χαριτωμένο αρκουδάκι. Και οι δύο ζωγραφιές είναι γεμάτες με ζωηρά χρώματα που μαρτυρούν τον ενθουσιασμό της μικρής μας καλλιτέχνιδος. 
Σίγουρα έχουμε να περιμένουμε πολλά από μία ζωγράφο σαν τη Νάγια...