blog-manolis.jpg

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 8 - Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την τέχνη - Μέρος πρώτο

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και η δασκάλα του Μανώλη αφιερώνει το σημερινό μάθημα για να μιλήσει στα παιδιά για το σημαντικό αυτό γεγονός. Πώς όμως θα τραβήξει την προσοχή τους; Φυσικά με εικόνες.

- Καλημέρα παιδιά! Όπως γνωρίζετε την άλλη εβδομάδα ο μήνας θα έχει 25. Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί είναι σημαντική αυτή η ημερομηνία;

- Είναι η εθνική επέτειος κυρία, πετάγεται ο Μανώλης. Γιορτάζουμε συμβατικά εκείνη την ημέρα την Επανάσταση του 1821. 

- Πολύ σωστά Μανώλη. Μήπως ξέρετε κάποιους ζωγράφους που έχουν εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση κι έχουν ζωγραφίσει γνωστούς πίνακες;

- Ο Βρυζάκης κυρία, απαντάει η Μαργαρίτα. 

- Μπράβο Μαργαρίτα. Ο Θεόδωρος Βρυζάκης λοιπόν είναι ένας σημαντικός Έλληνας ζωγράφος που έζησε στην εποχή του Αγώνα. Γεννήθηκε το 1814 ή το 1819 στη Θήβα. Ο πατέρας του απαγχονίστηκε από τους Τούρκους κι έτσι βρέθηκε με τον αδερφό του στην Αίγινα σ’ ένα ορφανοτροφείο. Το 1844 πήγε στο Μόναχο, όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα περισσότερα έργα του έχουν ως θέμα τον Αγώνα του ’21. Κοιτάξτε αυτό εδώ! Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά του.

Στο κέντρο στέκεται μία γυναικεία μορφή, η οποία φέρει δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι της και πατάει πάνω σε σπασμένες αλυσίδες. Η γυναίκα αυτή είναι η Ελλάδα, η οποία κατάφερε να σπάσει τα δεσμά του ζυγού της. Γύρω της βλέπουμε τους αγωνιστές που υποκλίνονται σε αυτήν και της προσφέρουν την περιουσία τους. Όπως είναι γνωστό οι ήρωες εκτός από τις μάχες που έδωσαν χάρισαν και όλη την περιουσία τους για τις ανάγκες της Επανάστασης κι έζησαν αργότερα μέσα στη φτώχια. Από τους πολεμιστές του πίνακα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη, τον Μιαούλη, τον Κανάρη, τον Ανδρούτσο και τη Μπουμπουλίνα.  Διακριτοί είναι επίσης ο Ρήγας Φεραίος και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.

Μανώλη μπορείς να ξεχωρίσεις τον Κολοκοτρώνη; 

-Ναι κυρία. Βρίσκεται μπροστά, έχει άσπρα μαλλιά και τα χέρια του είναι διπλωμένα στο στήθος.

- Μπορείς να μας πεις δύο λόγια γι΄ αυτόν;

- Έχει μείνει γνωστός στην ιστορία ως ο Γέρος του Μοριά. Καταγόταν από ένα χωρίο της Μεσσηνίας και ήταν αρχηγός σε πολλές μάχες όπως στα Δερβενάκια και στο Βαλτέτσι. Επίσης συμμετείχε και στην άλωση της Τριπολιτσάς. 

– Πολύ καλά. Δείτε κι έναν ακόμη πίνακα. Είναι η Έξοδος του Μεσολογγίου.

Το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε αρκετές φορές και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τους Τούρκους. Στο κάτω μέρος εκτυλίσσεται η σημαντική αυτή στιγμή της Εξόδου. Οι αγωνιστές βγαίνουν με ορμή πρώτοι από μια ξύλινη πύλη κι ακολουθούν οι γυναίκες και τα παιδιά.

Στην πάνω ζώνη ο χριστός καθισμένος στον θρόνο του ευλογεί τους  αγωνιστές κι οι άγγελοι εκατέρωθεν κρατούν στεφάνια κι ετοιμάζονται να τους στεφανώσουν.