drastiriotites-banner.jpg
ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ επιλέξαμε να ανεβάσουμε φέτος αφού ο χορός, το τραγούδι και το κέφι είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν.
Ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα, το οποίο τα παιδιά μας κατάφεραν να φέρουν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Δούλεψαν πολύ και σκληρά για να φτιάξουν αυτές τις υπέροχες στολές και τα σκηνικά που είδατε, όλα φυσικά από ανακυκλώσιμα υλικά όπως σας έχουμε συνηθίσει. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε για άλλη μια φορά και ανέδειξε όλη την προσπάθεια των παιδιών. 

 
 
 

  

Καρναβάλι 2023.
"Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, των τεχνών και των χρωμάτων".
Αυτό είναι το θέμα μας για το φετινό καρναβάλι.
Τραπουλόχαρτα, τριαντάφυλλα, γάτοι, κούνελοι και άλλα πολλά θα επανδρώσουν το σχήμα μας και σίγουρα θα σας καταπλήξουν. Το άρμα μας, όπως σας έχουμε συνηθίσει, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, κόλλα) και πολύ χρώμα. Οι στολές μας είναι χειροποίητες και το σημαντικότερο είναι πως φέρουν τη σφραγίδα των παιδιών μας.
Ο γάτος του Τσεσαιρ είπε πως η φαντασία είναι το μοναδικό όπλο εναντίον της πραγματικότητας.
Έτσι, επιλέξαμε φέτος τα κοστούμια μας να φέρουν το έργο ενός ζωγράφου, που θα αντιπροσωπεύει αυτά τα λόγια του. Φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Νίκο Εγγονόπουλο. Αν θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε μία μόνο λέξη για να περιγράψουμε το έργο του Εγγονόπουλου αυτή θα ήταν: Όνειρο. Αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει στη διάρκεια όλης της καλλιτεχνικής του πορείας επομένως δε θα μπορούσε να λείπει από κοντά μας.
Ο Εγγονόπουλος ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα. Ήταν ζωγράφος, ποιητής,σκηνογράφος και εικονογράφος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τα παιδιά τον αγκάλιασαν και ταυτίστηκαν μαζί του. Γιατί γράφουν και αυτά τις ιστορίες τούς, τις εικονογραφούν, φτιάχνουν τα κοστούμια τους σε κάθε εκδήλωσή μας αλλά και τα θεατρικά μας σκηνικά. Οι μαθητές μας ζωγράφισαν λοιπόν με επιμέλεια κι ενθουσιασμό ένα έργο του το οποίο θα φέρουν τα τραπουλόχαρτά μας.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμάτε με τη συμμετοχή σας. Μας δίνετε δύναμη να συνεχίζουμε, να τολμάμε και να προσπαθούμε.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τα Lynne Αμαλιάδας για την ευγενική χορηγία στο άρμα μας.
 
 

  

Ήταν μια χριστουγεννιάτικη βραδιά. Τα παιδιά του Καλλιτεχνείου ντυμένα ξωτικά έτρεχαν με τα χαρτιά στα χέρια δεξιά κι αριστερά να μαζεψουν στοιχεία και να ολοκληρώσουν αποστολές. Δίπλα τους φανατικοί υποστηρικτές οι γονείς προσέφεραν με χαρά τις γνώσεις τους και περνούσαν τις δικές τους δοκιμασίες. Γίναμε για λίγο παιδιά διασκεδάσαμε συγκινηθήκαμε και γεμίσαμε το μπαούλο των αναμνήσεων με όμορφες στιγμές. Φυσικά τα παιδιά βρήκαν χρόνο να τραγουδήσουν αλλά και να χορέψουν. Ο Αι Βασίλης δεν έλειψε. Ήταν εκεί και μοίρασε τα πιστοποιητικά τους. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς, τους γονείς για την συμμετοχή και την στήριξή σας. Ευχαριστώ κι όλους όσους μας εμπιστευθήκαν και ήρθαν να πάρουν μέρος στη δράση μας.

 
 

  

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, σε εποχές που η αστάθεια τις χαρακτηρίζει, εμείς ως γνήσιοι καλλιτέχνες αντιστεκόμαστε. Με μοναδικά όπλα μας τα πινέλα , τα χρώματα και τα χαμόγελα των παιδιών μας μαζευτήκαμε στη Σκακιέρα και κάναμε αυτό που κατέχουμε καλά: Ζωγραφίσαμε για την Ειρήνη.  Αυτή τη φορά δεν ήμασταν μόνοι μας. Συνδημιουργοί μας ήταν τα παιδιά του 4ου Νηπιαγωγείου. Τα μικρά νήπια έβαλαν το δικό τους χρώμα στην Ειρήνη μεσα από μια μουσικοκινητική δράση. Οι όμορφες στιγμές ήταν πολλές. Η Φαίη χόρεψε το They dont care about us του M. Jackson. Η Δέσποινα μας έκανε να συγκινηθούμε όταν τραγούδησε το Imagine και όλοι ενθουσιαστήκαμε όταν τα μπαλόνια έφυγαν ψηλά στον ουρανό. Η βραδιά ήταν γεμάτη χρώματα, χαμόγελα και μουσική από  Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Παπαθανασίου αλλά και συνθέσεις από την κλασική παγκόσμια σκηνή.  Καταφέραμε να βάλουμε χρώμα στην Ειρήνη και στείλαμε το δικό μας μήνυμα. Γιατί όπως λέει και ο Βρεττάκος " Ειρήνη είναι όταν τ’ ανθρώπου η ψυχή γίνεται έξω στο σύμπαν ήλιος· κι ο ήλιος ψυχή μες στον άνθρωπο".

 
 

  

Μία υπέροχη εκδήλωση έλαβε χώρο στον Πολυχώρο Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας από το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Διάπλασις . Διασκεδάσαμε συγκινηθήκαμε και πλημμυρίσαμε όμορφα συναισθήματα.

Είναι προσωπική μου επιλογή  να κλείνω τη σεζόν με μια παράσταση . Με αυτόν τον τρόπο δίνεται στα παιδιά μία επιπλέον ευκαιρία να εκφραστούν, να δημιουργήσουν σαν ομάδα και να αποχαιρετιστούν  με μια  δράση που θα τους χαρίσει χαμόγελα και όμορφες αναμνήσεις. Φέτος τολμήσαμε κάτι περισσότερο .

Σε μία κοινωνία που πολύ εύκολα βάζει τις  ταμπέλες της  και κατηγοριοποιεί ανθρώπους σε τυπικούς και μη τυπικούς, σε λεκτικούς και μη λεκτικούς, σε λειτουργικούς και μη λειτουργικούς έρχονται τα παιδιά  και μας υπενθυμίζουν πως δεν είναι απλά άτομα με η χωρίς αναπηρία.

είναι ΟΛΑ παιδιά. Το καθένα  με ξεχωριστές αδυναμίες  διαφορετικές δυνατότητες και  όλα έχουν δικαίωμα στην προσπάθεια .Αν χρειάζονται κάτι είναι  να τα κοιτάξουμε  με τα μάτια της καρδιάς, να τα ενθαρρύνουμε, να τους δώσουμε την ευκαιρία να προσπαθήσουν και το δικαίωμα να αποτύχουν. Είμαστε διαφορετικοί. Άλλοι μιλάμε με λέξεις ,κι άλλοι με τα μάτια, αλλά  μπορούμε να γίνουμε ομάδα και να δράσουμε μαζί . Κι αν υπάρχει ένας δρόμος για να πραγματοποιηθεί  αυτό  ,είναι εκείνος της τέχνης.

Γιατί η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις, δεν βάζει ταμπέλες,  μιλάει κατευθείαν  στην καρδιά .  Αρκεί  ν’ αφεθείς στα μονοπάτια της και τολμήσεις.

 Τολμήσαμε. και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Υπήρξαν  αστοχίες και λάθη. Όμως το κάναμε με ψυχή. Με πολύ ψυχή. Εμπνευστήκαμε, δημιουργήσαμε  σκηνικά, στολές,  κάναμε πρόβες ,συνεργαστήκαμε... απολαύσαμε όλο το ταξίδι. Και αν είχαμε βάλει κάποιους στόχους τους πετύχαμε όλους. Τα παιδιά του Κδαπ Διάπλασις ανέβηκαν στην σκηνή και μας απέδειξαν πως μπορούν να δημιουργήσουν. Υπηρέτησαν το ρόλο τους με σεβασμό και αξιοπρέπεια, χόρεψαν  και το ευχαριστήθηκαν. Τα παιδιά του Καλλιτεχνείου ήταν εκεί ,τους απολάμβαναν και τους χειροκροτούσαν. Στο τέλος ,όλα  τα παιδιά μαζί ,σαν φίλοι καλοί ,τραγούδησαν και χόρεψαν παρέα. Νιώθω μεγάλη περηφάνεια  και είναι τιμή μου που είμαι μέλος αυτής της ομάδας. Είναι ευλογία να είσαι ανάμεσα σε παιδιά και να δημιουργείς μαζί τους. Γιατί όπως μας απέδειξαν για άλλη μία φορά μπορούν άνετα να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν.

 
 

  

Μια δύσκολη χρονιά έφτασε στο τέλος της.  Παρά τις αντιξοότητες εμείς παραμείναμε στις επάλξεις σαν ονειροπόλοι  καλλιτέχνες που οραματίζονται έναν πιο όμορφο κόσμο. Όπως κάθε χρόνο,  αποχαιρετήσαμε τη δημιουργική μας χρονιά με μια θεατρική παράσταση. Φέτος διαλέξαμε κάτι ξεχωριστό. Μια ολόφρεσκη, δροσερή κωμωδία. 

"Βουτιά στη Βυθούπολη" του Γιώργου Λεμπέση. Το είδαμε, το ξεχωρίσαμε και το κάναμε δικό μας.
Πιάσαμε αμέσως δουλειά. Ξεκινήσαμε από τα σκηνικά και στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με τα κοστούμια μας. Όλα ήταν φτιαγμένα από τα χεράκια μας. 
Όσο για τους ρόλους, νομίζω πως πέσαμε διάνα. Ο καθένας πήρε τον καταλληλότερο. Η παράσταση μας ανέβηκε σ έναν υπέροχο χώρο, στο αμφιθέατρο του Πολυχώρου Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας. Σ' ένα κατάμεστο θέατρο τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Τα παιδιά το απόλαυσαν στο μέγιστο δυνατό. Το έζησαν, και ήταν όλα υπέροχα. Μας μάγεψαν με τις ερμηνείες του και μας  χάρισαν μεγάλες στιγμές γέλιου. 
Ήμασταν υπέροχοι και καμαρώναμε. Εύχομαι υγεία, και καλή πρόοδο στα παιδάκια μου, μα πρώτα απ' όλα να έχουν ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι. 
 
 
 

  

Την Κυριακή το απόγευμα βρέθηκα στον προαύλιο χώρο του 4ου Νηπιαγωγείου. Ήμουν προσκεκλημένη της κ. Ντίνας για να παρουσιάσω σε μαθητές και  γονείς τον «Φοίβο το κολλητάκι μου.». Οι εκπλήξεις διαδεχόταν η μία την άλλη. Πρώτα πρώτα ο  υπέροχος στολισμός της  αγαπημένης μου Ντίνας. Την ευχαριστώ πραγματικά μέσα από την καρδιά μου για τον πολύ χρόνο που αφιέρωσε για να στηθεί αυτή η εκδήλωση. Τα παιδιά γνώριζαν πολύ καλά το παραμύθι ,είχαν αποδεχτεί και εντάξει στην παρέα τους τον Φοίβο. Αντιλήφθηκαν όλα τα εμφανή και δευτερεύοντα μηνύματα του βιβλίου και μου χάρισαν μία πλούσια εικονογράφηση. Η Νόρα ευαίσθητη και πρόθυμη, όπως πάντα , πλαισίωσε και έντυσε με μουσική  την αφήγηση. Η χαρά μου ήταν μεγάλη να βλέπω να τα παιδιά να ζωγραφίζουν βυθούς αλλά και να κατασκευάζουν όχι δελφινάκια ,αλλά χελώνες αυτή τη φορά. Πλούσιες ζωγραφιές και "δυνατά" μηνύματα  από τις καρδιές των παιδιών γέμισαν το χώρο.  Όλα ήταν ξεχωριστά και εντυπωσιακά ,ακόμη και ο Φοίβος που κρυβόταν πάνω σ ένα δέντρο.

Η αναπάντεχη όμως χαρά και συγκίνηση ήρθε από τα χείλη της λογοθεραπεύτριας , Ανδριόλα Βασιλική που μίλησε για το Asperger. Και δεν συγκινήθηκα μόνο  από την παρουσίαση της αλλά και από την κατ' ιδίαν συζήτηση όταν μου τόνισε πως το παραμύθι μου της άρεσε πολύ. Επιπλέον το χαρακτήρισε σαν απαραίτητο εγχειρίδιο για γονείς δασκάλους και παιδιά. Ειλικρινά την ευχαριστώ για όλη της την συμμετοχή. Ήταν ένα ξεχωριστό και ενδιαφέρον απόγευμα για μικρούς και μεγάλους. Τα καλύτερα έρχονται. Συνεχίζουμε με καινούριες δράσεις.

  

Πολύ όμορφες και δημιουργικές στιγμές απολαύσαμε με την Κατερίνα στο ΚΔΑΠ ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ καθώς δημιουργούσαμε όμορφες τοιχογραφίες για να διακοσμήσουμε τους τοίχους.
Τα σχέδια που μας δόθηκαν ήταν ενδιαφέροντα και ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της κάθε αίθουσας.
Για να πω την αλήθεια ήμουν πολύ τυχερή που είχα την Κατερίνα μαζί μου.  Άξια συνεργάτιδα όσο και βοηθός με εξέπληξε ευχάριστα με τις ιδέες της και τις παρεμβάσεις της. Το σίγουρο είναι πως ζωγραφίσαμε με κέφι και καλή διάθεση.
Εύχομαι τα παιδιά να τις χαρούν και να τις απολαύσουν.